A Ryzen processzorok az AMD-től – HCMA

Nagyon úgy tűnik, hogy több mint négy éven keresztüli fejlesztésen esett át az AMD Ryzen néven működő termék. Előzetes eredmények szerint a termékeket jól sikerültek, ami hosszú idő után versenybe hozni, az évek óta a fuldokol piacon lévő eszközök közé.

Ryzen processzor az új termék

AMD Ryzen 7 processzorok
AMD Ryzen 7 processzorok

Az AMD végre bemutatta a vadiúj Zen mikroarchitektúrájára épülő asztali processzorcsaládjának első darabját. A tervezőcég három modellel indította útnak ezt a családi eszközt, melybej a neve Ryzen, ami a nyolcmagos CPU-kkal az Intel csúcskategóriás processzorainak teljesítményét célozta meg. Meglepetésre a terméknek igen alacsony a  fogyasztás, valamint lényegesen szerényebb árcédulárt vásárolhatjuk meg a terméket. Március óta előrendelhető termékek közé sorolandó, azaz pontosabban március 2-án kerülnek fel a boltok polcaira.

A vállalat múlt év nyarán azt próbálta érzékeltetni, hogy fejlesztésük képes valós konkurenciát állítani az Intel több mint 1000 dolláros Core i7-6900K processzorával szemben.

Idén tavasszal magokat áraszt

A vállalat három részre bontja a Ryzen családot. Érdekes, mert a szegmentálás nagyon hasonlít az Intel “Core i” processzorainál látotthoz. Az anyavállalat is a 7-es, 5-ös, és 3-as számokat használja. A tegnap bejelentett három modell a csúcskategóriát jelentő 7-es számozás alá érkezett, azok egyaránt nyolc magot és tizenhat végrehajtószálat, valamint összesen 20 megabájt gyorsítótárat kínálnak a termékekre. A különbséget az órajelekben és a TDP mutatóban, ezen kívül az egymagos extra turbót jelentő XFR támogatás mértékében kell keresni.

A bemutatott trió aljára legaljára egy Ryzen 7 1700-as modell került fel. Itt nyolc maggal, szerényebb XFR képességgel, alacsonyabb órajelekkel, és fogyasztással van ellátva a termék, de nem utolsó sorban pedig árcédulával van ellátva.

Saját méréseiben a jelenlegi négymagos csúcsmodell, az i7-7700K ellen küldte harcba az AMD a Ryzen 7 1700-at. Nagyon úgy nézz ki, hogy elfogadhatóbb áron juthatunk hozzá minőségi processzorokhoz az AMD jóvoltából.

A mostani ár értéke az 1700-as terméknek 115ezer forint körül kering, viszont az Intel 7700K terméke hasonló árban van az AMD termékével!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.