A zsarolóvírus megérkezett az országunkba is – HCMA

Az országunk sem úszta meg az internetes zsarolóvírus támadását. Ráadásul mindez a pénteki napon (május 12.-n) történt meg az Magyarországon és söpört végig a világon is. A legutolsó adatok azt tették közzé, miszerint megközelítőleg közel 99 országban több mint 57 ezer zsarolóvírus-támadás történt meg. Nagy-Britanniában főleg egészségügyi intézményeket támadták meg, de Spanyolországban nagyvállalatokat és meglepetésre Oroszországban még a belügyminisztériumi gépeket is érte támadás a hackerektől.

Zsarolóvírus! Fizessünk és újra miénk a gépünk

Zsarolóvírus május 11-től

A WannaCry zsarolóvírus a BBC közzététele szerint az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynöksége (NSA) által felfedezett és kihasznált biztonsági rést támad meg a Windows operációs rendszereken keresztül. Így, elméletileg az Apple megúszta mindezt.

Wainwright az ITV tévéhálózat egyik vasárnapi műsorában mondta, hogy maga a támadás különlegességét a zsarolóvírus féregfunkcióval kombinálta. E miatt maga a fertőzés automatikusan továbbterjedt a többi gép között. Ennél leginkább a gépek közötti kommunikáció miatt terjed szét jobban.

“Ilyen globális méretű támadásra eddig nem volt példa”

– hangsúlyozta az Europol-igazgató.

A hatalmas támadássorozatból Magyarország sem maradhatott ki. A hvg.hu hírportál péntek éjjel írt arról, hogy a támadássorozatot valós időben monitorozó MalwareTech-térképen Magyarország is megjelent. Meglepetésre ezért maga a Telenort is elérték a kiberbűnözők. A portálnak a Telenornál megerősítették, hogy valóban elért hozzájuk a támadássorozat. Ugyanakkor még azt is közzétették, hogy abból az ügyfelek nem éreznek meg semmit sem. A cég egyelőre hivatalos közleményt nem adott ki.

Arról egyelőre nem tudni, hogy más magyarországi szolgáltatót elért volna a mostani zsarolóvírus-hullám. Figyeljünk oda, sokkal jobban és inkább fizessünk elő megfelelő funkcióval ellátott antivirus írtó rendszerrel.

Várjuk a véleményüket! Kérjük, tegyék közzé itt a blogoldalunkon keresztül

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.