Vona Gábor és a hozzászólása a Jobbik felé – HCMA

A találkozások alatt Vona Gábor a kormányzati képességét mutatta beszédje folyamán. A Jobbik párt elnöke egy beszédet tartott. A párt a mai szombati találkozón (06.10.-n) így arról beszélt a legtöbbet, hogyan teremtene biztonságos és igazságos társadalmat. Orbán Viktort óvodásnak nevezte, sőt még a párt vezetőjének börtönt ígért, de még azt is mondta, hogy az egyszerű fideszes szavazókat nem fogja üldözni. A baloldali pártokkal pedig nem fog összefogni, de a balosok szavazataira számít a szavazások alatt.

Vona Gábor és a tervek

Jó pár évvel ezelőtt aligha hihették volna a Jobbik pártban hívó emberek, hogy miniszterelnök-jelöltjük beköszönő beszédében hosszú perceken át az uniós elosztási, valamint a bérfelzárkóztatási politikáról hallgatnak.

Vona Gábor beszélgetése alatt
Fotó: Huszti István

A párt néppártosodása, balra nyitása azonban alapvetően megváltoztatta a felfogásukat és a helyzetüket. Éppen erről még egy portál is írt, miszerint senki nem lepődhetett, plusz még meglepetésre az uniós folyamat megváltoztatásának szükségességéről is beszélt.

A kongresszust azért hívták össze.  Ezen kívül az új választmányi elnököt is választanak a jobbikos párttagok is a gyülekezet alatt.

A találkozó zárt ajtók mögött történt meg, csak magának az elnöknek a beszéde volt nyilvános a sajtó irányába.  Ilyenkor csak és kizárólagosan a politikusok és az újságírók voltak jelen.

Fidesz: 10/7, Jobbik: 10/10

A képviselő beszéde új bejelentést és nem várt fordulatot nem tartalmazott, de visszafogottan szórta csak a becsmérlő jelzőket a Fideszről és Orbán Viktorról egyaránt. A Jobbik elnöke csak arra koncentrált, hogy elhitesse, pártja kormányzóképes erő lehet. De ezt más portálók is hasonlóképpen írták le.

Jobbik beszéd alatt
Fotó: Huszti István

A politikáról történt megbeszélés leginkább arról szólt, hogy milyen Magyarországot képzel el maga a párt. Vona Gábor “magyar szívvel, józan ésszel, tiszta kézzel” szeretné kormányozni az országot. Erről négy jelzőt is ismételt a beszéd alatt, pontosabban, hogy milyen Magyarországon szeretne élni:

Biztonságos, élhető, igazságos, szabad országot kell teremtenünk!

Extra meglepetése az volt a politikusnak, hogy mindenféle konkrétum nélkül a “Jobbik-kormány jobban megvédi majd a magyarokat, mint a Fidesz” – mondta a beszédjében.

A beszéd alatt még azt is hozzátette, hogy a Fidesz 10-es skálán 7-es szinten védi országunkat, ellenben a Jobbik 10-es skálán 10-es lesz. Mindez a gyakorlatban annyit jelent. hogy a jövőbeli kormánypártjuk “mindörökre” eltörli a letelepedési kötvényeket, plusz visszaállítja a határőrséget és nem ünnepel terrorgyanús személyekkel.

Vona Gábor a választás alattról beszél
Fotó: Huszti István

Kijelentés: Orbán mint egy ovis

A beszédje alatt elsősorban a bérek felzárkóztatását az uniós színvonalra szintről beszélt. Itt kiemelte, hogy a közép-kelet-európai bérek nyugati szintre emelése lenne az irány.

Ezeken kívül és ez az igazi meglepetés, kritizálta Orbánt beszéd alatt, miszerint „mint egy ovis eldobta a homokózólapátot”, ergo nem állt a „történelmi lehetőség mellé” a jelenlegi kormányunk vezére.

Ezeken a kijelentéseken kívül ugyanakkor Orbán nélkül is sikerre lehet vinni az ügyet. Sőt, még az is a beszédben volt, hogy 2018-ban alakuló Jobbik-kormány tudná helyre hozni, amely a bérek növelésével párhuzamosan felszámolná a korrupciót az országunkban.

Hobort felfedése

A beszédben megjelent, hogy – legyen jobbikos vagy baloldali párt – nem hagyhatja ki a beszédéből az egészségügy és az oktatás helyzetét sem. A Jobbik vezetője szerint ez a két terület lesz a kormányzása fókuszában.

Arra kérdezett rá a beszéd alatt a Fidesz irányába, hogy Orbán focirajongásá miért van. Az oktatás is szoba került, sőt, megváltoztatná az oktatás filozófiáját. Hiszen már maga az is győzelem, hogy „itt vagyunk és ezen a gyönyörű nyelven beszélünk” – magyar.

Nincs összefogás a balos pártokkal

Vona a beszéd végén még tisztázott egy választástechnikai kérdést. Szerinte összefogásra van szükség, „de nem gyengébb, hiteltelen pártokkal”. Sem elvi, sem gyakorlati lehetőség nincs az ellenzéki pártokkal összefogni, hiszen ők is felelősek, hogy itt tartunk” – mondta Vona, aki tehát ezzel kizárta a lehetőségét egy Jobbik-MSZP paktumnak, amely választókerületi szinten megerősítené az ellenzéket.

Vona ugyanakkor azt mondta, hogy számít „a kormányváltást akaró magyar nép összefogására”. Azt viszont nem mondta a beszédje alatt, hogy számos esetben ez az MSZP volt és nem  a Jobbik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.