3D nyomtatás felhasználása az ipari sorozatgyártásnál – HCMA

A technológia a mai világunkban, pontosabban a 3D nyomtatás, igen sokat fejlődött, ma már jobban megéri egy-két fajta alkatrészt hozzáadó eljárással megcsinálni. Nemcsak gyorsabb, hanem most már olcsóbb is. Sokat fejlődött az elmúlt években az időgyártás az iparban. A General Electric Minds & Machines fórumán Berlin városában többször előkerült a téma. A beszélgetésből az is kiderült, hogy már nemcsak prototípusok elkészítésére, hanem szériagyártásra is megfelelő a 3D nyomtatás.

Pontosan milyen lett a 3D nyomtatás

A GE eléggé nagyot ugrott a technológiába, mivel felvásárolta a svéd Arcam és a német ConceptLaser cégeket is. Ennek köszönhetően, olyan tudás, szakértelem és nem utolsó sorban szabadalmak birtokosa lett az eljárások piacán.

3D nyomtató GE
3D nyomtató GE | Fotó: GE

A találkozó alatt a legizgalmasabb előadással Joshua Mook volt az élen, aki a GE Additive egyik innovációs vezetője. A beszédje alatt derült ki, hogy nem szálbehúzásos műanyagnyomtatás zajlik náluk, hanem lézeres és elektronsugaras technikával történő munkálat. Mook még azt is elmondta, hogy általában 5 mikronos rétegvastagsággal dolgoznak, a lézer vagy az elektronsugár erejét veszik igénybe.

A megbeszélés alatt felhívta a figyelmet még azzal kapcsolatosan is, hogy az általuk használt eszközök nem hobbicélra szánt 3D nyomtatók. Ezen inkább professzionális ipari készülékek, hanem, gyorsabbak és persze sokkal drágábbak. Csak a GE-nél több ezer nyomtató áll bevetésre készen.

Gépekről még annyit szeretnék leírni, hogy érdekesség képen közel felére redukálódott a gyártási idő a múlt évhez képest. A gyártási sebesség mellett az is fontos, hogy a hagyományos eljárásokhoz képest sokkal kevesebb a szemét a munkálatok alatt, illetve a sérülések és a hibás alkatrészek darabszáma.

2015-ben készült el az első üzemkritikus nyomtató berendezés, a neve LEAP fuel nozzle volt, ami Federal Aviation Administration (FAA) jóváhagyását is megkapta. A GE mostanra 5 milliárd dollárnál is többet takarított meg ennek a technológia használatával. A következő években a GE üzletága fokuszálni fog egy irányba, ahol a 3D nyomtatás atomi szinten valósulhasson meg. Emellett a méretek és a sebesség növelése is kiemelt szempont a gyártási sor részéről.

Izgalmas évek következnek.

Kérjük, a véleményüket osszák meg velünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.