Még mindig nagy veszélyben vannak a pandák – HCMA

A világunkban, pontosabban amerikai és kínai kutatók mérték fel, hogy a pandák természetvédelmi helyzetét. A felmért alapján szerint a faj annak ellenére veszélyben van, hogy egyedszáma az utóbbi időkben nőttek fel.

Pandák veszélyben vannak?

Pandak adatai
Pandak adatai | Fotó_ ismeretlen

A felmérés alapján térinformatikai és távérzékelési eszközökkel mérték fel. A földhasználat és az úthálózat által lakott területeken el. Természetesen ezért is írtunk egy ilyen cikket az oldalunkon. Meglepetésre még a partner oldalunkon is.

A Természetvédelmi Világszövetség a közelmúltban „veszélyeztetettről” kevésbé fenyegetett „sebezhetőre” változtatta az óriáspandák státuszát

– mondta el Stuart L. Pimm, a Duke Egyetem ökológusa. A döntés oka azok, ahol az utóbbi időkben nőtt a faj egyedszáma – tette közzé.

A szakértő felmérése a kollégáival az élőhelyének megváltozását vizsgálta. A Csujan Oujang és Veihua Csu, a Kínai Tudományos Akadémia munkatársai által vezetett csapat műholdas képek alapján elemezte az 1976-2013 közötti állapotokat. A kutatók összetett változásokat azonosítottak.

Sőt, még azt is felmutatták, hogy 1976-2001 között 5 százalékkal csökkent az élőhely mérete. Ezzel szemben területeinek összeköttetései 23 százalékkal estek vissza 2001-ig, jelentős növekedés viszont azóta sem jelentkezett.

Jianguo Liu, a Michigani Állami Egyetem munkatársa, aki 1996 óta vizsgálja ezeket a pici élőhelyét, kiemelte, hogy a régió bizonyos változásai biztatóak.

Pimm szerint  – íme egy kis adat – 2001 óta, mikor Oujang és Liu először járt a régióban, rengeteg változás történt – a legfontosabb az úthálózat. Ezen kívül egyéb infrastruktúra fejlődése. 2013-ban már háromszor nagyobb volt az útsűrűség a térségben, mint 1976-ban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.