Donald Trump belefutott a falba, módosítások történnek – HCMA

Donald Trump az Egyesült Állomokban az elnöksége óta leginkább a beutazási tilalma és az az ellen indult tiltakozások körül forgott le. Igen sűrű napok történtek. Bemutatta a legfelsőbb bíróság jelöltjét, meghozta első szankcióit Iránnal szemben, és az is kiderült, hogy a Twitter mellett a telefondiplomáciában sem fogja magát vissza.

Donald Trump

Trump már elnöksége első hetében bebizonyította, hogy komolyan gondolja, amit a kampányban tettközzé, és egy-két huszárvágással képes és hajlandó felborítani sok évtizedes alapvetéseket. A CNN/ORC pénteki felméréséből derült ki, hogy nem lepte meg túlzottan az amerikaiakat Trump döntése. A felmérés alapján a megkérdezettek négyötödének szemében pont azt hozta, amit elvártak tőle. Többen vannak, akik ezt pozitívan ítélik meg.

Felfüggesztették Donald Trump rendeletét

A hét végére a miniszterelnök úr belefutott az első igen komolyabb akadályába. Egy seattle-i szövetségi bíró azonnali hatállyal és országos szinten felfüggesztette az egy héttel korábban meghozott beutazási rendeletét. A felmérések szerint viszont az amerikaiakat megosztotta a kérdés. A rendelkezés hét, muzulmán többségű országból (Irak, Irán, Szíria, Szudán, Líbia, Szomália és Jemen) érkezők beutazását tiltotta meg előzetes jelzés nélkül. Az indoklás az volt ezzel kapcsolatosan, hogy szerint addig, amíg kidolgozzák a szigorúbb ellenőrzés részleteit, addig éljen a tiltás.

Több amerikai állam is keresetet nyújtott be, mivel a tilalom súlyos károkat okoz, és alkotmányellenes, a seattle-i bíró pedig egyelőre a felfüggesztés mellett döntött. Így újra lehetségessé vált az érintett hét ország állampolgárainak beutazása az Egyesült Államok területeire. A belbiztonsági minisztérium ezzel kapcsolatosan bejelentette, hogy felfüggesztik a tilalmi rendelet alkalmazását az orszában. A külügyminisztérium pedig újraindította a menekültek, köztük szíriaiak befogadását. A miniszterelnök rendeletének kihirdetése óta közel 60 ezer muszlim állampolgár vízumát vonták vissza, és semmisítették meg fizikailag is. Most azon dolgoznak, hogy mielőbb kiadják az újakat.

Donald Trump elleni tüntetők

Mindennek ellenére, újabb törvények születettek Donald Trump kezéből. Ilyen történy lett a Dakota olyajvezeték munkálatai is. Az egyik indián rezervátum közelében haladó vezeték kiépítése ellen indultak a sziú indiánok. Az indíán lépések után környezetvédők, indián jogvédők és meglepetésre, még több ezer veterán katona is részt vett az olajlobbi elleni harcba. Decemberben Obama leállíttatta az építkezést, Trump viszont most olyra indította a munkálatokat.

Donald Trump: 90 nap múlva helyreállítja a vízumkiadást – HCMA

Donald Trump vasárnap közleményben mondta, majd szögezte le, hogy a bevándorlásról hozott elnöki rendelet nem a muszlimok kitiltásáról szól. Maga a vízumkiadást pedig 90 nap múlva helyreállítják. Az amerikai elnök egyeztetést folytatott a dél-koreai ügyvezető elnökkel és a szaúdi uralkodóval is.

Donald Trump megismételte, amit már szombaton újságíróknak megfogalmazott: a beutazások felfüggesztése nem muszlimellenes intézkedés.

Nem megfelelően alkalmazták, helyreállítja Trump

Donald Trump 90 nap helyreállítja a vízumkiadást
Donald Trump 90 nap helyreállítja a vízumkiadást

Nyilatkozott vasárnap délután Bob Corker republikánus szenátor is, aki leszögezte, hogy helyreállítja: az elnöki rendeletet „nem megfelelően alkalmazták”, végeztek el, különösen azok esetében, akik zöldkártyával rendelkeznek.

Abed Rabbo Manszur Hádi jemeni elnök kormánya szeretne együttműködni az Egyesült Államokkal: „ a terrorizmus legyőzése érdekében mindenütt a világon ” – tette hozzá.

Közben Ahmed Hussen, Kanada bevándorlásügyi minisztere megerősítette, hogy országa átmenetileg tartózkodási engedélyt ad az amerikai elnöki rendelet miatt Kanadában rekedt utasoknak.

Hasonló garanciákat kapott egyébként az Egyesült Királyság is. Boris Johnson külügyminiszter, miután vasárnap egyeztetett az amerikai illetékesekkel. Majd  bejelentette, hogy az Egyesült Királyságban élő kettős állampolgárok szintén mentesítést kapnak az elnöki rendelet alól.

Hát, egyre érdekesebbek a lépések ezekkel kapcsolatosan. Mondjuk érthető, mert a népét megakarja védeni a merénylőktől, most viszont helyreállítja a törtvényét, de…

Küzdelem a terrorizmus ellen

Donald Trump és Szalmán bin Abdel-Azíz, Szaúd-Arábia uralkodója is egyeztetést folytatott az üggyel kapcsolatosan. Vasárnap megállapodtak abban, hogy erősítik a terrorizmus elleni közös küzdelmet. Így világot lát a katonai együttműködést.