A Facebook sokkal többet tud rólunk, mint gondolnánk – HCMA

A vállunkat rántjuk arra, hogy az ingyenes Facebook internetes portálnál az adatainkkal fizetünk szinte mindenért, mert már sokszor hallottuk ezt. Most akkor miről is van szó, erről írtunk egy kicsit.

Ez most mit jelent a Facebook oldalán?

Ezt a kérdést bizonyára igen sokszor tettük már fel az ilyen típusú cikkek olvasása alatt. Viszont azt, hogy a Facebook sokkal többet tud rólunk, mint amit a kedveléseink, megosztásaink és a megadott személyes adataink alapján sejtenénk. Jobb, ha tudják, hogy maga ez a közösségi portál többféle módszerrel gyűjti az információkat. Ezeket az infókat rólunk akár más cégektől is megszerzi, ami hiányzik a gyűjteményéből. Amit pedig már megszerzett, annak a törlését nagyon nehéz elérni.

Erről a Githubra írt nagyszerű elemzést Vicki Boykis, ő saját maga már több mint egy évtizede dolgozik adatbázisokkal. Egyik legizgalmasabb megjegyzése az volt, hogy

„a Facebook már a bejegyzések közzététele előtt elkezdheti az adatgyűjtést”

Igaz, ami igaz, hogy volt már példa arra, hogy begyűjtöttek minden billentyűleütést, még mielőtt rányomtunk volna a KÜLDÉS gombra. Ezzel az öncenzúrát akarták kutatni, például azokat az eseteket, amikor a dühtől vörösen lángoló fejjel begépeljük, hogy a ROHADJON MEG A FŐNÖK, aztán két másodperccel később kitöröljük az egészet, és beírjuk helyette, hogy

„Hú, de innék már egy kávét, őrület, mi van ma az irodában! :D”

A begyűjtött adataikkal folyamatosan végeznek kutatómunkákat. Maga a Facebook adattudós részlegén többtucatnyian dolgoznak, viszont sokkal többen, mint más, hasonló vállalkozásoknál.

Hogy adott pillanatban éppen milyen kutatásban vagyunk kísérleti egerecskék, arról elég keveset tudunk. Sőt valószínűleg nem is fogunk róla tudni, így aztán bármikor előfordulhat, hogy éppen minden kattintásunkat rögzítik. A Facebook kutatói néhány témájukról publikáltak tanulmányokat, ami alapján sejthető, hogy mi iránt érdeklődnek. Így, lehet marketing, valamint az érdeklődési körök megfigyelése, hogy a hírek és a reklámok után hogyan reagálnak az alkalmazottak. Például tavaly nagyjából 800 000 amerikai polgár vallotta be a heteroszexuálistól eltérő nemi irányultságát, és kutatták az USA migránsait is a szülőhelyükön és az új hazájukban kiépült kapcsolati hálójuk szerint.

Most már teljesen nyilvánvaló, hogy az általunk megadott adatokat tudja rólunk a Facebook, de a portálon ezekről is sokkal kevesebb jelenik meg. Ezeknek az adatoknak a nyilvános részét könnyen felfedhetjük, hogyha a „Beállítások” menüpont alatt az Általános fülön rányomunk a lista alján arra, hogy letöltenénk az adataink másolatát.

Egy kis érdekesség

Ez egy kicsit körülményes eljárás, mert többször meg kell adni a jelszavunkat, érthető okokból, hiszen amit letöltünk, abban majdnem minden személyes adatunk benne lesz, a csevegésektől egészen a lájkjainkig. De csak majdnem minden.

Facebook általános fiókbeállítások

Vannak érdekességek, miszerint Facebookon önszántunkból megadjuk a politikai nézetünket, vagy a munkahelyünket, esetleg a kedvenc filmjeinket és könyveinket. Igen ezekre oda kell figyelnünk, sőt  hozzászólunk és reagálunk a bejegyzésekre, személyes üzeneteket írunk, akkor ezek biztosan ott lesznek a Facebookról letöltött csomagban.

Ott van például a Hirdetések, itt azt látjuk, hogy az adataink alapján mire következtet a Facebook, milyen reklámok kelthetik fel az érdeklődésünket. Itt nálam egy rakás designhez köthető adatok, hirdetők vannak jelen, de olyan bejegyzések is, amelyekről nem tudnám megmondani, miképpen került oda.

A képen látható lista utolsó bejegyzése leplezte le a Facebook oldalát. A rendszer nem csak a saját adataival dolgozik, cselekszik. Szinte naponta találkozók érdekes hirdetőkkel, leginkább konkurenciával, de ezen kívül még csapat munkával kapcsolatos hirdetőkkel is gyakorta szokta összefutni.

Honnan tudja a Facebook, amiről nem tudhatna?

A ProPublica jelentése szerint megközelítőleg 29 ezer demográfiai indikátort követ nyomon a Facebook rendszere, hogy összeállítsa a hirdetési profilunkat. Körülbelül hatszáz adatpontot független adatbróker vállalatoktól szerez be (Acxiom, Experian), és a szerzett adatokat összefésüli a sajátjaival, így ismernek meg minket pontosabban.

Vannak adatok, amiket megpróbál kikövetkeztetni, bonyolult algoritmusokkal megsaccolja a keresetünket, a lakásunk körülbelüli méretét, vagy akár az élethelyzetünket, ami alatt nemcsak a korunkat értjük, hanem az olyan jelentős eseményeket is, mint egy szakítás, nyaralás, élethelyzet, egy gyermek születése vagy egy ismerős, rokon elhunyta.

A hátraarc sem segít

Igazán aggasztó események a képeinkkel történnek. Rendszeresen megjelennek hírek azzal kapcsolatosan, hogy a képfeldolgozó algoritmusok milyen elképesztő módon válnak egyre pontosabbá. Minden egyes feltöltött arcképünkkel ezt a munkát segítjük. Főleg, ha be is jelöljük magunkat, vagy mások bejelölnek minket a fotókon.

Azt viszont már nem árulja el nekünk a Facebook, hogy mennyi fotón ismert fel minket, anélkül hogy bárki odatűzte volna a nevünket.

A gondot az okozhatja, ha

részt veszünk egy koncerten, esetleg egy tüntetésen.

Jó esetben csak a Facebook tudja ezt, rossz esetben az állami hatóságok is.

A véleményünk ezzel kapcsolatosan a következő:

Fotózkodjál a legújabb kocsiddal, kedves minimál béres bevallással rendelkező alkalmazott

Ha nem vagyunk a Facebookon

Ez igen komoly, mert ha böngészőnkben belépve maradunk a Facebook oldalán, csak más oldalakra navigálunk, akkor is nyomon követik a böngészési szokásainkat.

Azzal is megvádolták a 2011-es évben a Facebookot, hogy a portálról való kilépés után is nyomon követi a felhasználókat, és lementik a böngészési előzményeinket. Ezeket tagadja a közösségi portál, vajon miért?

Egy pár tipp, hogy miképpen védekezzünk:

  1. Nem szabad személyes információkat közzé tennünk.
  2. Politikai rendezvényeket érdemes inkább más platformokon megszervezni.
  3. Érdemes mindig kilépni a Facebookról, amikor nem használjuk, és amikor bezárjuk a böngészőt.

A PAG-NET Informatikai Bt., mindenkinek kellemes facebookozást kíván!

Az Apple sem létezne a bevándorlás nélkül, mondta Tim Cook – HCMA

Az amerikai technológiai ipar és a kutatói, oktatói szektor egységesen tiltakozik Trump legfrissebb rendelete ellen. A nagyvállalatok vezetői kiemelik, hogy a bevándorlás adja az Egyesült Államok erejét. A tegnapi nap az a1soforszolgalat blogoldalunkon írtunk a Google-ről. Bár mi sem gondoltuk úgy, hogy csak a keresőportál tiltakozik, de még a Facebook Mark Zuckerberg-el és az Apple-l együtt tiltakozott Donald Trump elnöki rendelete miatt. A belbiztonsági minisztérium (Department of Homeland Security) péntek délután már ki is adott egy utasítást a vám- és határőrség (Customs and Border Control) irányába, hogy léptessék életbe a rendelkezést.

Mark Zuckerberg a Facebook vezére
Mark Zuckerberg kiadta a véleményét | Fotó: David Paul Morris/Bloomberg

Az Apple nem létezne a bevándorlás nélkül

Szombat délután Brad Smith, a Microsoft elnöke küldött egy körlevelet a vállalat alkalmazottainak, amelyet Satya Nadella vezérigazgató a LinkedInen hozott nyilvánosságra. A közlésében közölte, hogy náluk 76 olyan ember dolgozik. Ők azok, akik a rendelet hatálya alá esnek. Smith hangsúlyozza, hogy ezen alkalmazottaiknak és családjaiknak a Microsoft minden jogi és egyéb segítséget megad.

Az elnökkel egyébként megválasztása óta már kétszer is tárgyaló Tim Cook, az Apple vezetője már kétszer is tárgyalt, mármint szintén levelet írt az alkalmazottaknak. Itt hangsúlyozta azt, hogy nem támogatják Trump intézkedéseit, valamint felhívja az elnök figyelmét arra, hogy az Apple-t egy szír bevándorló fia, Steve Jobs alapította meg. Az Apple nem létezne a bevándorlás nélkül. A nemzet számára kiemelkedő fontosságú a bevándorlás.

Tim Cook véleménye
Tim Cook véleménye is adott az üggyel kapcsolatosan

A világ talán leghíresebb műszaki egyeteme, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) vezetői az egyetem nevében egy levelet intéztek munkatársaikhoz. Az aggodalmuk kifejezése itt történt meg, amiben közölték, hogy támogatni fogják azon hallgatóikat, akiket érint az új állami rendelkezés.

Pénteken az akadémiai, kutatói szektorban is aláírásgyűjtés indult a rendelet ellen. Mostanra már mintegy 4700-an írtak alá, már közel húsz Nobel-díjas tudós is található.

Rengeteg kérdést válaszolnak meg az IT-óriások – HCMA

Érdekességég képen írjuk az oldalunkon amit már az sg.hu is közzétett, hogy nyílt és átlátható párbeszédet folytatnának a mesterséges intelligencia (MI) szerepéről és megosztanák egymással a tapasztalataikat.

Igen sok kérdés merül fel a mesterséges intelligencia (MI) területén, a robotok és a számítógépek kapcsán. Mennyire intelligensek lesznek a gépek? Mennyire lesznek a robotok? Miben tudnak hatékonyan támogatni minket? Miben vehetik át az irányítást, mely ágazatok vagy feladatok kapcsán kerülhet erre sor az emberiségnél? Milyen területeken számítanak konkurenciának a munkaerő számára az informatikai eszközök? A Google, a Facebook, az Amazon, az IBM és a Microsoft ezekre a kérdésekre próbálnak meg választ találni.

Milyen IT-óriások lennének?

IT Óriások
IT Óriások fejlesztése…

Az óriáscégek létrehozták a Partnership on AI nevű non-profit szervezetet, amelynek elsődleges célja az lett, hogy a mesterséges intelligencia (MI) technológiákat a közvélemény számára közérthetőbbé tegyék, valamint megfogalmazza az is, hogy legjobb gyakorlati alkalmazási lehetőségei történhetnek meg. Fontosak az etikai kérdések sőt még az átláthatóság is, miszerint mennyire lehet kritikus infrastruktúrákat rábízni ezekre a technológiákra, mennyire robusztusak az emberiség számára.

A társaságok tárt karokkal várják az együttműködésre nyitott tudósokat és etikai kérdésekkel foglalkozó specialistákat a Partnership on AI vezetőségébe. A Google, a Facebook, a Microsoft valamint a többi vállalkozás pénzt és kutatási erőforrásokat biztosítanak, plusz még emellett kapcsolatban állnak olyan ágazati tudományos egyesületekkel is, mint például az Association for the Advancement of Artificial Intelligence (AAAI) vagy az Allen Institute for Artificial Intelligence (AI2) cégcsoportok. Szerintük az IT-óriások leginkább az egészségügy, az iskolák és az egyetemek, a szállítás és az otthonok automatizálása területén lehetne számítani. Érdekesség, hogy a kezdeményezésben sem az Apple, sem Elon Musk nem vesz részt, erre majd a későbbiekben visszatérünk.

Kérjük, térjenek vissza a hcma.hu oldalárda nap, mint nap.