Legerősebb hurrikánszezon jöhet el – HCMA

Az amerikai hurrikánszezon, úgy nézz ki, hogy a csúcsához közeledik. Az amerikai óceán- és légkörkutató intézet (NOAA) intézet közzétette, hogy a szokottnál sokkal erősebbek lehetnek a hurrikánok a térségben. Talán a legerősebb a Sandy óta, amely 2012-ben csapott le Észak-Amerikára.

A NOAA előrejelző intézete kiadott figyelmeztetést, mert egyes körülmények arra utalnak, hogy aktívabb lehet a hurrikánszezon az idei évben. Nagyjából 70 százalék az esély arra, hogy olyan viharok alakuljanak ki, amelynek nevet is adnak, ebből 5 – 8 alakulhat hurrikánná. Igazán erős hurrikánná ezekből 2 – 4 alakulhat ki.

Idén már kialakultak olyan trópusi viharok, amelyeknek nevet is adtak.

Hurrikánszezon

A korábbi előrejelzések tíz – tizenhat vihart jeleztek előre az idei évre, 1 – 4 igazán erős hurrikánnal. Nem tűnik nagy változásnak, de ha azt vesszük figyelembe, hogy a Sandy csak egy volt a sok hurrikán közül, amely óriási pusztítást okozott, akkor komolynak tűnik a figyelmeztetés az intézet részéről.

A Sandy 2012-ben csapott le, 147 ember halálát okozta, 650 ezer házat rombolt le és a vihar alatt 8,5 millióan maradtak áram nélkül. Azóta nem volt kiemelkedően aktív hurrikánszezon, sőt, az átlagosnál alacsonyabb volt az aktivitás az elmúlt években. Viszont vegyük figyelembe azt is a mai világunkban, hogy az országunkban többször esett jég az idei év nyári hónapjában. Sőt Mexikónak egy városa süllyedt le a dombságáról a sok csapadék miatt.