Üzembe került a világunk első napenergiás számítógép -HCMA

Ez a berendezés példája lehet más gyártók számára is a világunkban. Napenergiás számítógép

napenergiás

A Hewlett-Packard Enterprise valamint a Texas Advanced Computing Center (TACC) üzembe állította a Hikari néven meghirdetett számítógépét. A világon elsőként csak és kizárólag napenergiával működik ez a számítógép és ezen kívül a Zika-vírussal kapcsolatos kutatásokhoz használják majd. A napelemeket a TACC parkolója felett helyezték el, ezek az eszközök látják el a Hikari működéséhez szükséges energiát.

Napenergiás számítógép kivitelezése

Nic Dube, a HP nagy teljesítményű számítógépekért felelős menedzsere külön kiemelte, hogy által a napelemek közvetlenül a számítógéphez kapcsolódnak, a Hikari gyakorlatilag ingyen energiával és maximális hatékonysággal üzemel. A berendezés a HPE Apollo 8000 melegvizes hűtőrendszerét alkalmazza. Napközben a napenergia közvetlenül a szuperszámítógépet táplálja, az éjszaka beköszöntével a rendszer átvált egy váltóáramú hálózatra. A készüléknek 200 kilowatt egyenáramra, plusz akkumulátorokra, klímatechnikára és világításra is szüksége van.

Augusztus óta sikerült a szuperszámítógép energiaszükségletének megközelítőleg a  30 – 35 százalékát megújuló energiákból fedezni. A napsütéses napokon a rendszer 100 százalékban megújuló energiával , pontosabban napenergiás számítógépként működik.

Bővebben olvashatnak angolul a napenergiás megoldásról a Hewlett-Packard oldalán is.