Kvantumszámítógépek irányába fejlődés – HCMA

Az Egyesült Államok kutatói megépítették a világ első szoftveresen programozható kvantumszámítógépét. A kvantumszámtógépek irányába ez tudományos áttörésnek minősül. Rugalmasabb, mint eddig bármilyen hasonló rendszer, és még könnyen bővíthető is. A gyakorlatban még nem bevethető, sajnos még nem elég pontos. Viszont közelebb kerültünk vele a gyakorlatban is működő, általános felhasználású kvantumszámítógépek felé.

Kvantumszámítógépek fejlődése

Az internet tele van olyan címekkel, hogy a kvantumszámítógépek új korszakot nyitnak, alapjaiban forgatják fel a számítástechnikát, és mindent megváltoztatnak. De miért is várja minden tudós annyira ezt? Röviden azért, mert villámgyorsan megoldanának olyan komplex feladatokat, amelyekhez a hagyományos számítógépeknek sokkal több idő kell. Pontosabban, akár józanésszel beláthatatlanul hosszú időre lenne szükségük. Erősebb biztonsági megoldásokat tennének lehetővé, javítanák a képfelismerést és a bigdata-elemzést. Felpörgetnék a mesterséges intelligencia kutatásában slágerterületnek számító gépi tanulást, valamint különösen valószínűségi, optimalizációs feladatokban nyújtanának kiemelkedőt, mint a mai számítógépek. Így energiahatékonyabbak lesznek.

Kvantumszámítógépek - HCMA

Na és akkor miért még mindig csak ígéretként beszélnek a fenti címek is a kvantumszámítógépekről? Még igen sok problémát kell megoldani. Vannak már működő már működő gépek is, de ezeknek a felhasználása még nagyon korlátozott. Meglepetésre, nagyon érzékenyek a környezeti hatásokra, és a kutatóknak tengernyi kisebb-nagyobb akadályt kell legyűrniük.

A terület viszont rohamtempóban fejlődik. A fejlesztő csoport ezért is hozta nyilvánoságra a fejlesztésüket, mert így a külföld segítségét is kérhető a fejlesztésükben.