Laptop választása a tanuláshoz, a mai világban – HCMA

A mai világunkban a gyermekek igen sok hasznos tudást szerezhetnek az interneten keresztül, mint tankönyveket bújva. Sőt, már a magyar közoktatás tartalmainak nagy része is elérhető online területen keresztül is. Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy milyen eszközzel segítjük a tanulást a fiatalok részére.

Sokan azt mondják, hogy tanuláshoz a diákoknak a pc helyett ma már tablet-re lenne szükségük, mert az az igazán jövőbe mutató eszköz. :O Az igaz, hogy a tabletek viszonylag könnyűek, és kézben tarthatóak, mint egy tankönyv. Viszont, amit olcsón megkapunk, az elbukhat az első komolyabb feladatnál, amikor nem könyvként, hanem számítógépként kéne működnie. Vannak jobb típusú, asztaligépeket helyettesítő tablet-ek is, de aki ilyesmire vágyik, annak elég mélyen a zsebecskéjébe kell nyúlnia.

gyerekek laptop

Marad a laptop.

Íme, 4 pont, amit írtunk ezzel kapcsolatosan.

Laptop mérete, valamint akkumulátor ideje

A tanulói laptop lényege, hogy az iskolába is vihető legyen. Érdemes 2 kg-nál könnyebbet választani, hogy ne szakadjanak le a gyerek vállai. A legjobb az, ha az akkumulátor 6-8 órát bír, így a tápegység cipelésétől is megóvjuk őket.

Laptop ereje

Házifeladat megírásához Word-ben nem kell egy atomos gép, viszont a minőségi website-ok kétvállra fektetik a notebook tulajdonosokat. Így a kompakt laptop választása hiba. Olyat kell választani, ami bővíthető ram-al, sdd-vel, valamint egyéb hardver eszközökkel.

Ne feledjük! Bármilyen gépet is választunk minimum 4 Gigabyte-s legyen a memóriája. A minőségi processzorral ellátott laptopokat válasszuk ki a vásárlásunknál. Ez az Intelnél az 6-os típusú processzor, az AMD-nél pedig az új típusú 7-es típusú laptop processzorok.

Kezelhetősége

Kicsi gyerekeknél még passzolhat a kezeikhez egy 10 colos olcsó notebook is, de azzal nem érdemes hosszú távra tervezni, mert idővel a billentyűk mérete okozhat gondot. Az ideális méret a 11-14 colos gépek. A billentyű kiosztását is szemügyre kell venni a vásárlás előtt. Próbaképpen érdemes bepötyögni néhány sort. Ilyenkor szokott kiderülni, hogy a kezünkre való laptop, vagy sem.

Az érintő képernyőnek vannak előnyei, és vannak hátrányai is. A gép mérete fontos, a gyerekek számára. Érdemes elkerülni a több darabba szétszedhető hibrid típusú gépeket is. Itt előszokott fordulni az évek során, hogy kilazulhat a rögzítés. Könnyen feldőlhet, széteshet a gép a használata alatt.

Operációs rendszer

Az országunkban Apple Macbook a magas alapárának köszönhetően nem túl népszerű a diákok köreiben, viszont szó sincsen arról, hogy a MS Windows lenne az egyetlen választási lehetőség. Idehaza a Google Chrome OS sem elterjedt, de azért a boltokban találunk néhány Chromebookot. A másik jó alternatíva a Linux, ebből a Mint a legnépszerűbb, de még az Ubuntu is jól tartja magát. Érdemes előtte szakoldalakon a vélemények olvasása ezzel kapcsolatosan.