Az Apple sem létezne a bevándorlás nélkül, mondta Tim Cook – HCMA

Az amerikai technológiai ipar és a kutatói, oktatói szektor egységesen tiltakozik Trump legfrissebb rendelete ellen. A nagyvállalatok vezetői kiemelik, hogy a bevándorlás adja az Egyesült Államok erejét. A tegnapi nap az a1soforszolgalat blogoldalunkon írtunk a Google-ről. Bár mi sem gondoltuk úgy, hogy csak a keresőportál tiltakozik, de még a Facebook Mark Zuckerberg-el és az Apple-l együtt tiltakozott Donald Trump elnöki rendelete miatt. A belbiztonsági minisztérium (Department of Homeland Security) péntek délután már ki is adott egy utasítást a vám- és határőrség (Customs and Border Control) irányába, hogy léptessék életbe a rendelkezést.

Mark Zuckerberg a Facebook vezére
Mark Zuckerberg kiadta a véleményét | Fotó: David Paul Morris/Bloomberg

Az Apple nem létezne a bevándorlás nélkül

Szombat délután Brad Smith, a Microsoft elnöke küldött egy körlevelet a vállalat alkalmazottainak, amelyet Satya Nadella vezérigazgató a LinkedInen hozott nyilvánosságra. A közlésében közölte, hogy náluk 76 olyan ember dolgozik. Ők azok, akik a rendelet hatálya alá esnek. Smith hangsúlyozza, hogy ezen alkalmazottaiknak és családjaiknak a Microsoft minden jogi és egyéb segítséget megad.

Az elnökkel egyébként megválasztása óta már kétszer is tárgyaló Tim Cook, az Apple vezetője már kétszer is tárgyalt, mármint szintén levelet írt az alkalmazottaknak. Itt hangsúlyozta azt, hogy nem támogatják Trump intézkedéseit, valamint felhívja az elnök figyelmét arra, hogy az Apple-t egy szír bevándorló fia, Steve Jobs alapította meg. Az Apple nem létezne a bevándorlás nélkül. A nemzet számára kiemelkedő fontosságú a bevándorlás.

Tim Cook véleménye
Tim Cook véleménye is adott az üggyel kapcsolatosan

A világ talán leghíresebb műszaki egyeteme, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) vezetői az egyetem nevében egy levelet intéztek munkatársaikhoz. Az aggodalmuk kifejezése itt történt meg, amiben közölték, hogy támogatni fogják azon hallgatóikat, akiket érint az új állami rendelkezés.

Pénteken az akadémiai, kutatói szektorban is aláírásgyűjtés indult a rendelet ellen. Mostanra már mintegy 4700-an írtak alá, már közel húsz Nobel-díjas tudós is található.

Pixelmegváltó Minecraft a Bibliában igen szépen repked – HCMA

Nos, hát az Újszövetség Máté és Lukács evangélista alapján, legalábbis a Nem hivatalos Biblia Minecraftereknek. A néhány hete magyarul is megjelent egy képregény, ami a Minecraft-blokkokból álló jelenetekben beszéli el a bibliai történeteket. Lásd.: pásztorok, angyalok, a Sátán és a Szentlélek ugyanúgy kockák, mint maga Jézus.

Mi a Minecraft?

MineCraft Bibliai skin
MineCraft Bibliai skinje

Ha már egy pixeles programról beszélünk, akkor a Minecraft abszolút az élen van. Olyan mint annak idején még anno 1994 Doom és Doom 2 játékok, aminek a fejlesztője ID Software. Egy jó pár év eltelt, miután ismételten visszatért ez a fajta grafikával megáldott multiplayer rendszer a Minecraft. Ez egy egy sandbox open world (nyílt játékterű) stílusú videojáték. A rendszer kiépítését a svéd származású Markus “Notch” Persson fejlesztett ki, később az általa alapított válalkozás, a Mojang. Ezt a rendszert 2014-ben felvásárolt fel a windows szülőatya a Microsoft.

Röviden és tömören egyenlőre ennyit erről a játékról.

A stílusa ennek a rendszernek

Több féle-fajta kihívás kerül napvilágra ennél a programnál, de leginkább a sztori típusúak kerülnek előtérbe. Például tárgyak megszerzése, megvédése az esetleges kihívóinktól. Plusz még módosíthatjuk a kinézeteket is, amit az informatikában Skin-ként nevezünk.

A Story mode vízenjáró Jézus-skinnel érhető el.

Én nekem a Minecraft rendszere bizarr, mivel igen szélsőséges körben cselekednek a fiatalok, de ebbe a célcsoportba tartozó tízéves lányom semmilyen megjelenési kifogása nem merült fel. A lányom elmondása szerint, nagyon aranyos és vicces a Minecraft, aminek köszönhetően barátaival együtt tudnak játszani különféle küldetéseket, kihívásokat. Mi itt összefogunk fogalmazott nekem a kérdésem után.

Térjünk vissza erre a skinre egy kicsit.

Mások elmondása alapján ez a skin nagyon aranyos és esztétikus.

Másoknak viszont komoly formai problémái vannak ezzel kapcsolatosan. Elmondások alapján ez a kiegészítő a Bibliát megszentségtelenítő kiadványok közé sorolandó.

Sőt a konzervatívabb vidéki területeken állítólag felzúdulás volt az egyházi körökben, mindennek ellenéri viszont a Minecraft-biblia 2015-ös első megjelenése sikeres volt Amerikában. A képregény paneljeihez a jeleneteket tényleg megcsinálták ebben a virtuális valóságában. Az EduCrafting nevű Minecraft-projektje korábban iskolai tananyagokat adaptált Minecraftre, és ha pár éve már a Lego-Biblia is népszerű tudott lenni. Országunkban is készült a legjobbnak ítélt alternatív betlehem, miért ne jöhetne be ez is, így ahogyan most van?

Vélemények

„Valamikor csak a görög és a latin számított szent nyelvnek, de ez megváltozott: a gregorián is népi dallamokból vált spirituális zenei nyelvé. Miért kellene ezt lenézni?” – mondta Sajgó Szabolcs jezsuita a szubkultúrák felé.

„Ez csak egy forma, minden, csak nem deszakralitálás” – mondta a képregénynek szentelt beszélgetésen mondta Beregi Tamás.

Természetesen ezen kívül számos vélemény került napvilágra, de még egyet itt most közzéteszünk a blog oldalunkon, ami igen érdekes és lényeges. Ezt a műfajt mindkét oldalról igen nehezen fogadják el. Erről még magának a könyviadónak is megvolt a véleménye.

Rengeteg kérdést válaszolnak meg az IT-óriások – HCMA

Érdekességég képen írjuk az oldalunkon amit már az sg.hu is közzétett, hogy nyílt és átlátható párbeszédet folytatnának a mesterséges intelligencia (MI) szerepéről és megosztanák egymással a tapasztalataikat.

Igen sok kérdés merül fel a mesterséges intelligencia (MI) területén, a robotok és a számítógépek kapcsán. Mennyire intelligensek lesznek a gépek? Mennyire lesznek a robotok? Miben tudnak hatékonyan támogatni minket? Miben vehetik át az irányítást, mely ágazatok vagy feladatok kapcsán kerülhet erre sor az emberiségnél? Milyen területeken számítanak konkurenciának a munkaerő számára az informatikai eszközök? A Google, a Facebook, az Amazon, az IBM és a Microsoft ezekre a kérdésekre próbálnak meg választ találni.

Milyen IT-óriások lennének?

IT Óriások
IT Óriások fejlesztése…

Az óriáscégek létrehozták a Partnership on AI nevű non-profit szervezetet, amelynek elsődleges célja az lett, hogy a mesterséges intelligencia (MI) technológiákat a közvélemény számára közérthetőbbé tegyék, valamint megfogalmazza az is, hogy legjobb gyakorlati alkalmazási lehetőségei történhetnek meg. Fontosak az etikai kérdések sőt még az átláthatóság is, miszerint mennyire lehet kritikus infrastruktúrákat rábízni ezekre a technológiákra, mennyire robusztusak az emberiség számára.

A társaságok tárt karokkal várják az együttműködésre nyitott tudósokat és etikai kérdésekkel foglalkozó specialistákat a Partnership on AI vezetőségébe. A Google, a Facebook, a Microsoft valamint a többi vállalkozás pénzt és kutatási erőforrásokat biztosítanak, plusz még emellett kapcsolatban állnak olyan ágazati tudományos egyesületekkel is, mint például az Association for the Advancement of Artificial Intelligence (AAAI) vagy az Allen Institute for Artificial Intelligence (AI2) cégcsoportok. Szerintük az IT-óriások leginkább az egészségügy, az iskolák és az egyetemek, a szállítás és az otthonok automatizálása területén lehetne számítani. Érdekesség, hogy a kezdeményezésben sem az Apple, sem Elon Musk nem vesz részt, erre majd a későbbiekben visszatérünk.

Kérjük, térjenek vissza a hcma.hu oldalárda nap, mint nap.