Minecraft-on át juthattak el egy kislány hálószobájába

Valódi rémálom történt egy houstoni kislány hálószobájába. A Szülő aggodalmából, de nem egészen úgy, ahogy azt elképzelte. A vezetékneve elhallgatását kérő Jennifer pár hónapja IP-kamerát telepített a lánya hálószobájába, hogy távolról is mindig meg tudja nézni, minden rendben van-e a gyermek szobájában. Csakhogy a kamerát ismeretlen hekkerek törték fel, és emiatt gyakorlatilag bárki betekinthetett a szobába. Soha nem volt ilyen kellemetlen 571 lájk (kedvelés), amiket a hálószobai közvetítésre adtak teljesen idegen felhasználók.

Sőt az a legkellemetlenebb, hogy véletlenül leplezték le a felhasználókat. Az oregoni Shelby Ivie, aki nem is ismeri Jennifert, műholdképeket nézegetett a fiaival, hogy kinézzék a következő szünidejük helyszínét, amikor rátaláltak egy Live Camera Viewer nevű applicationra (alkalmazásra). Ezután elkezdtek élő közvetítések között böngészni, nézelődni.

Kislány hálószobájába

Kislány hálószobájába HCMA

A böngészés alatt jutottak el a kislány hálószobájába. Rögtön írtak a houstoni anyukák Facebook-csoportjára, majd megtalálták az érintett családot.

Jennifer egy biztonsági cég segítségét kérte, akik kiderítették, hogy valószínűleg egy védtelen Minecraft-szerveren át jutottak el az idegenek a hálószobai kamerájukhoz. A nyolcéves kislány ugyanis online akart játszani, de nem igazán ismerte ennek a módját. Youtube-videókból próbált tájékoztatásokat találni. Talált is szervereket, és ezeken adhatta meg azokat az adatokat, amiket a támadók kihasználhattak.

Ez nem az első, és nem is az utolsó kellemetlen példája annak, hogy az informatikai biztonságban kicsi a szakértelem.

Minimális biztonság

A kamera és minden más otthoni hálózati eszköz gyári jelszavát és belépőnevét meg kell változtatni az alap értékektől. Nem elég csak egyszer, érdemes rendszeres időközönként módosítani a jelszavakat.

A weben több tízezer online közvetítés érhető el, nem feltétlenül a kamerák tulajdonosainak beleegyezésével történik meg ez.