Az italautomaták a NAV-hoz lesznek bekötve – HCMA

Az étel- és italautomaták piacát is megtisztítaná a NAV.  Így szeretnék kiszűrni az illegális szereplőket – jelent meg a Magyar Közlöny pénteki számában, írta az MTI.

Italautomaták ellenőrzése

Új korszakba fog így belépni az automaták piaca 2017-es évtől. Ez nemcsak a költségvetés, hanem minden tisztességes piaci szereplő érdeke. A gépeket már korábban regisztrálták: csaknem ötezer olyan automatát szereltek le az üzemeltetők, amely a közterhek megfizetése nélkül üzemeltek.

Az új rendelet célja, hogy a gépek értékesítési adatai online módban jussanak el a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). A bevételek eltitkolására irányuló trükkök, technikai megoldásokról fény derülhet.

A rendeletnek köszönhetően a NAV pontos adatokat tudhat meg a gépek forgalmáról. Az tájékoztatásakat összevetheti az adózótól érkező bevallási adatokkal, ami segíti az esetlegesen eltitkolt bevételek feltárását valamint a gazdaság fehérítését.

Az adatszolgáltatási kötelezettség alól mentesülnek azok a berendezések, amelyekről a felügyeleti szolgáltató úgy nyilatkozik, hogy fizikailag nem láthatóak el automata felügyeleti egységgel.