top of page
  • president1730

Újabb találkozó a klub iparágban


A klubmenedzsereket tömörítő európai szervezet, a Club Managers Association of Europe (CMAE) életében rendhagyó módon és egyben első alkalommal került sor a szokásos éves konferenciájának online formában történő lebonyolítására. A 28 országból „érkező” 120 résztvevő között a Magyar Klubigazgatók Szövetségének négy magyar menedzserét is köszönthettünk Gschwendtner Sonja, Rózsa Dávid, Bangó Berger (Beri) és Révész Tamás személyében.


A fáradságos repülőutat, a konferencia előtti és utáni utazónap miatti kiesést ugyan megúszta a magyar csapat, de sajnos ezzel együtt elestek a networking lehetőségétől, ami az európai konferenciák egy igen meghatározó eleme és alkalmanként még értékesebb információkhoz juthat az ember, mint a konferencia előadásain.


A résztvevőknek még szokni kellett az első napon az online kapcsolódást, de hogy a CMAE oldja az ebből fakadó feszültséget, könnyed ún. meeting room előadásokkal indította a 2020 év legnagyobb klubigazgatói összejövetelét.


Az első napon főként a CMAE képzési programjáról, az útról esett szó. A klubigazgatók és menedzserek megismerkedhettek a képzési rendszerrel, a klubmenedzserek 10 fő területének 11-re történő bővítésével, a nemzetközileg elfogadott klubigazgatói diploma, majd az azt követő CCM minősítés megszerzéséhez szükséges képzéseken, konferenciákon való részvétel részleteivel.


A résztvevők megtudhatták, hogy a járványhelyzet miatti szigorítások okán a CMAE áthelyezte oktatási rendszerét egy új online felületre és 2021-ben létszámlimitált formában 2 alkalommal szerezhetnek végzős „diákok” diplomát, míg 3 alkalommal CCM képesítést, mellyel párhuzamosan valószínűleg bővülni és szigorodni fog a számonkérési rendszer is. Azt is megtudhattuk, hogy a 10 éve tartó képzési program keretében európai diplomát eddig mindösszesen 393-an szereztek, míg a magasabb szintű CCM képesítéssel 58 menedzser büszkélkedhet. A Magyar Klubigazgatók Szövetségének 2019-es újraszervezését követően mindjárt 4 tag meg is kezdte tanulmányait a CMAE képzési programjában és a tervek szerint, illetve, ha a legfeljebb 16 férőhely egyikére bekerülnek, akkor 2021. áprilisában vizsgázhatnak és készíthetik el diplomamunkájukként a munkaalapú esettanulmányt.


A nap folyamán a CMAE ún. Alliance partnerei, azaz a nemzeti szövetségek vezetői tanácskoztak a 2020. évi tapasztalatokról és a 2021. évi terveket is megosztották egymással.


A nap végén a konferencia ünnepélyes megnyitóján az Amerikai Klubigazgatók Szövetségének elnöke Mark Bado, az Európai Klubigazgatók Szövetségének elnöke James Burns, valamint az R&A ügyvezetője, Martin Slumbers köszöntötte az online összegyűlteket. Mindhárman a golf iparág egy-egy fontos területét emelték ki beszédükben. Mi most kicsit elfogultan Martin Slumbers prezentációjából emelünk ki egy gondolatot: Ha Európában a női golfra kellő hangsúlyt fektetnének a klubok, akkor egy 35 milliárd eurós üzletágat lehetne felépíteni.


Hatalmas lendülettel vágtak bele a klubigazgatók a konferencia második napjába. Több előadó is „érkezett” az Egyesült Államokból, így például a nap első előadója Rob Hill is, aki az ún. leadership (vezetés) témakörben fejtette ki, hogy milyen érdekcsoportokon keresztül érdemes felmérni a vezetés sikerességét. Ehhez igazán hasznos mérési pontokat határozott meg, valamint akcióterv tippeket is adott a hallgatóság számára.


A második előadásban Daniel Asis, CCM, a Spanyol Klubigazgatók Szövetségének korábbi elnöke tartott előadást az ún. semi-private illetve privát klubok vonatkozásában a klubtagsági marketingről. Daniel az előadásában kihangsúlyozta, hogy a pay n’ play pályák összefogása a közös kommunikációban mennyire sikeres és életbevágó fontosságú volt a Covid sújtotta időszakban.


A délelőtti előadássorozatot egy igazán impresszív, rendkívül motiváló előadás zárta. Egy felnőtt korában látását elveszítő klubigazgató mesélte el saját történetén keresztül, hogy mennyire fontos a változásmenedzsmentben önmagunk gondolatainak, cselekedeteinek megváltoztatása ahhoz, hogy utána a klubunk külső és belső környezetében bekövetkező változásokon keresztül tudjuk vinni a csapatunkat, a klubot, a klubtagokat. A kíváncsiság, az alázat, a kezdeményezőkészség, a helyzetértékelési képesség, a bizalom voltak előadásának kulcsszavai.


A második nap délutánja is igazán izgalmasan kezdődött, hiszen nem más, mint José Maria Olazabal, az európai csapat Ryder-Cup kapitányát kérdezte egy izgalmas interjú keretében két klubigazgató a leadership témakörében, aminek apropóját az adta, hogy 2012-ben Olazabal 4 pontos hátrányból az utolsó napon meg tudta fordítani az USA ellen vívott küzdelmet és végül igen szoros, 14 ½ - 13 ½ arányban diadalra vitte az európai csapatot. Nem mellesleg idén Olazabalt választották meg az Év Golfpálya-Tervezőjének, melyhez ezúton is szívből gratulálunk.


A következő előadásban az olasz Arnaldo Cocuzza, CMAE volt elnök mesélt igazán őszintén a pályafutása során bekövetkezett hullámvölgyekről. Neve ismerősen csenghet a magyar golftársadalom számára is, hiszen Arnaldo klubigazgatóként dolgozott a Zala Springs Golf Resortban.


Őt követte egy újabb marketing témájú előadás, melynek címe is már sokat sejtetett: „Mi a probléma a közösségi oldalaiddal?”. David White és Ascanio Pacelli boncolgatták orvosi szikével a golfklubok social média felületeit és jó tippekkel, hatékonyságméréssel, legújabb trendekhez kapcsolódó tippek sorával látták el a konferencia résztvevőit.


A nap utolsó előadója is az Államokból érkezett, így keretbe foglalva a második nap 7 előadását. Már-már az ember úgy érezte magát, mintha az Egyesült Államok világkonferenciáján lenne. A „konzervatív” európai szem és fül számára kicsit szokatlan stílusú dinamikus, lehengerlő, motiváló, lelkesítő, humoros előadásban Vincent Phipps a pozitív viselkedés erősítésének fontosságáról beszélt. És nem csak beszélt, de át is adott egy ajándékot minden egyes résztvevőnek. A könyvének egy elektronikus példányát, amit a beszámoló alján található linken le is lehet tölteni. Az előadása során hat pontba szedte tanácsait, amit ha egy személyes konferencián osztott volna meg velünk, akkor minden bizonnyal állva tapsoltunk volna neki…, mint, ahogyan azt az USA-ban szokták tenni….


A harmadik és egyben záró napra egy igazán „ütős”, Six Sigma & Lean Process workshop maradt hátra, ahol az előadó Darshan Singh 3-4 fős csoportokra osztotta a résztvevőket, akik azt a feladatot kapták, hogy azonosítsanak be bizonyos munkafolyamatokat, eljárásokat, amin fejleszteni szeretnének saját klubjukban, majd határozzák meg a hibás működési pontokat, és ha lehet, akkor fejezzék is ki mérhető adatokkal a hibákat. Határozzák meg, hogy milyen megfigyelések szükségesek a hibák mérhetővé tételéhez, majd dolgozzák ki a hibák mértékének csökkentéséhez szükséges eljárásokat, megoldásokat és írják le, hogy kiket szükséges bevonni a változás megtételéhez. A résztvevők ezzel a technikával közelebbről is megismerkedhettek az adatvezérelt problémamegoldás technikájával, majd a workshop második felében arról esett szó, hogy a szolgáltatás minőségének növelésén keresztül, hogyan tudunk több értéket teremteni.


A konferencia záró előadásának első felében az olasz Vito Di Bari innovatív tervező tárt szemeink elé egy drámai jövőképet, melyben az IT és technológia olyan intelligens megoldásokra lesz képes, mely Vito szerint tovább fogja tudni erősíteni az emberek közötti kapcsolatot és bizonyos iparágakat rákényszeríti az évtizedes berögződéseik felülvizsgálatára.


A záró előadás második felében a Saudi Golf és a CMAE között létrejött együttműködésről tájékoztattak bennünket. Mivel Szaúd-Arábiában óriási fejlesztéseket hajtanak végre a golf iparágban, ezért szükségük van a kvalifikált munkaerőre, így a két szervezet megállapodásra jutott abban, hogy az európai képzési programot implementálják az arab országban.


És ezzel véget is értek az előadások, de nem ért véget a hallottak feldolgozása. Habár nem volt repülőút, ahol reflektálni lehetett volna az elhangzottakon, de jönnek a téli hónapok és minden menedzsernek lehetősége lesz rendszerezni a hallottakat, elmélkedni azokon, majd beépíteni az így kidolgozott gondolatait a klubja üzleti tervébe.


2020. december 3.

Speak Like a Pro Digital Book Speech Coa
.
Download • 683KB
Lead Out Loud. Kindle
.PDF
Download PDF • 3.35MB
Welcome to the European Conference on Cl
.
Download • 599KB
CMAE_Book_Club_launch.original
.160677294
Download 160677294 • 805KB
CMAE European Conference 2020 Flyer
.pdf
Download PDF • 1.60MB
CCM_pathway.original.1606772918
.pdf
Download PDF • 557KB
CCM_Meeting.original.1606773024
.pdf
Download PDF • 1.25MB

25 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page